Iubirea romantica (II)

0

Spuneam anterior ca omul prin natura sa se plictiseste usor si tindem sa uitam toate lucrurile care ne-au legat candva de cei dragi.

he-loves-herUitam ca odata am fost fascinati de acea fiinta care acum ni se pare atat de “oarecare”. Uitam sa trezim din letargia somnului capacitatea noastra de apreciere a celui de langa noi. Uitam sa vedem in Ea/El partea lui frumoasa, nebunatica, aventuroasa, exuberanta si gratia de care ne-am indragostit candva, lasand ochiul sa se plimbe marginal doar asupra lucrurilor vizibile, marunte, cotidiene. Devenim atenti la cum sunt impartite sarcinile in familie si cum sunt respectate; cine si cu cat contribuie la “bunastarea financiara”a cuplului, cine are mai bine si mai mult grija de copii etc. Aspecte de management,bineinteles, justificate pana la un punct.

Dincolo de acest punct, trecem fara tagada in zona arida a obisnuintei, care nu are nici o legatura cu acea stare sufleteasca care sa ne ajute sa “memoram si sa ramanem sensibili la tot ceea ce inseamna dragoste” (Allain de Botton). Si atunci ne grabim sa ne intrebam alarmati: Oare a disparut Iubirea? Putin probabil. De cele mai multe ori Iubirea se retrage tacuta intr-un colt al inimii noastre si asteapta sa fie scoasa din nou la lumina. Henry Ford spunea: “Daca crezi ca vei reusi in ceva, ai dreptate! Daca crezi ca nu vei reusi in acel ceva, tot ai dreptate!”. Forta gandului ne determina sa fim curajosi sau slabi, puternici sau lasi, increzatori sau macinati de microbul indoielii. Noi alegem sa fim intr-un fel sau altul. Iubirea ne deschide usa, fara a ne indica ce ne asteapta dupa ea. Sentimentul de a ramane pentru totdeauna dupa aceasta usa este cel ce ne imbie la primul pas in imensitatea necunoscutului ce ne asteapta. Increderea si credinta in trairile noastre de fiinta indragostita sunt harta si busola. Pasim pe un nou taram, esenta caruia rezida in taina, magie. Fiinta umana are nevoie de magie. Si nu pentru a evita realitatea, seaca si limitata, ci pentru a o completa cu noi emotii, pasiuni, culoari si frumusete. A fi mereu deschis pentru magie, inseamna sa patrundem in adancurile vietii. Sa cautam si sa descoperim farmecul vietii. Ce poate da vietii mai mult farmec decat Iubirea? Curiozitatea, Cautarea, Uimirea sunt se pare sarea si piperul unei relatii de Iubire care dureaza.

pregnant-womanIubirea dureaza atat cat invatam cum sa transformam permanent imaginea fiintei iubite pentru a putea mentine in memoria noastra valentele de la inceputul relatiei de care ne-am indragostit candva atat de puternic. A invata cum sa re-vedem, re-evaluam, re-dorim fiinta care a devenit deja atat de familiara, este marele secret al iubirilor de durata. Avem obligatia fata de noi insine de a invata cum sa iubim, nu mai puternic, ci mai bine: prin tandretea cuvintelor, prin senzualitatea gesturilor si prin pofta privirii. Sa nu uitam sa ne amintim permanent de ele

Si totusi, in timp, Iubirea apune? Da, numai daca o lasam sa se retraga din cauza Uitarii si Neglijentei noastre. Nu timpul este cel mai mare pericol pentru Iubire, ci noi insine.
Altminteri, Iubirea este singura minune a acestei lumi, menita sa dainuie pana dincolo de vesnicie!
„Si te-ai dus, dulce minune,
Si-a murit iubirea noastra …”
Da, lumea e cuprinsa de tristete atunci cand lasam Iubirea sa moara. Poetul avea dreptate!

Galina Turtureanu

(641)

About author

Galina Turtureanu

"Inainte de orice trebuie sa ramanem OAMENI!"

Your email address will not be published. Required fields are marked *