RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Cercetatorii au facut o descoperire incredibila legata de junk-food ul pe care il consumam la nivel mondial in cantitati din ce in ce mai mari. Acest tip de mancare nu ne afecteaza doar silueta, dintii si organele interne ci si creierul. Mancarea afecteaza creierul?
Nu mai este o surpriza si o noutate pentru nimeni, toti stim ce efecte are consumul mare de mancare nesanatoasa asupra organismului uman. Obezitatea, diabetul si bolile de inima au un singur numitor comun si acela are legatura cu cantitatea de zahar si substante nesanatoase pe care orice om le ingereaza. „Esti ceea ce mananci” este o mantra pe care o auzim din ce in ce mai des si in contexte dintre cele mai diferite, adictia pe care o dezvoltam pentru alimentatia nesanatoasa ne transforma pe langa dependenti si in bolnavi incurabili. Daca pana acum nu s-a tras niciun semnal de alarma serios legat de efectele asupra creierului ale mancarii de tip fast food, cercetatorii sustin cu tarie ca ar fi cazul ca populatia sa se opreasca din acest consum total nociv.
Studiile atesta ca exista o legatura stransa intre consumul ridicat de zahar si depresie. Un alt studiu releva ca cei care mananca in mod normal preparate tip fast food, in detrimentul alimentelor gatite acasa, prezinta cu 40% mai mult riscul de depresie. Suzanne Craft profesor de gerontologie si geriatrie a declarat ca: ” am descoperit ca oamenii care mananca timp de o luna aliemnte bogate in zahar si grasimi saturate au rezultate mai proaste la testele de memorie”.
Nu s-a putut precia inca, din studiile cercetatorilor, de cat consum de tip fast food este nevoie pentru a aparea tulburarile neurologige, dar este un aspect la care se lucreaza intens. Ce s-a demonstrat insa cu siguranta este ca modificarea dispozitiei si problemele cu memoria incep sa apara dupa ce se consuma o perioada indelungata numai preparate junk-food, se pare ca sunt afectate pe langa memorie , capacitate de a invata si a gandi logic precum si crearea de noi amintiri.
Creier afectat
Daca ati mancat vreodata o gogoasa pe stomacul gol cu siguranta nu ati stiut ca ati introdus creierul intr-o stare de confuzie deoarece nivelul ridicat de zahar produce instant iritabilitate, oboseala si slaba concentrare. Acelasi lucru, cu creierul in ceata, se intampla si daca tocmai ati chefuit din plin si v-ati indopat cu grasimi saturate. In acest caz, dupa 10 minute de la consum, grasimile saturate afecteaza hipocampusul, parte creierului ce este responsabila cu retinerea si formarea amintirilor. Pentru urmatoarea jumatate de ora veti mai putin capabili sa va reamintiti fapte sau sa fiti competitiv la o intrecere cognitiva de tip incrucisare de cuvinte-puzzle.
In creier se produc schimbari negative ,in cateva saptamani, la nivel chimic cand consumul de zahar este constant ridicat; media consumului de zahar la americani este de 5 ori mai mare decat cantitate normala. Deja va intrebati cat va afecteaza fiecare hamurger sau punga de chipsuri consumata?
Cercetatorii suspecteaza ca cel mai toxic efect al consumului abuzis de zahar si grasimi saturate ar fi suprimarea unei peptide din creier denumita BDNF care este vitala in formarea amintirilor si in procesul de acumulare. O dieta toxica initiaza cascade extrem de periculoase in reactiile chimice ale creierului care duc la distrugerea celulelor nervoase si a conexiunilor dintre neuroni. Concluzia ar fi ca un consum neadecvat de zahar in combinatie cu grasimile saturate conduc la distrugerea naturala a conxiunilor neuronale, ceea ce inseamna pierderea capacitatii de memorare si concentrare. Daca sunteti la stadiul in care nu va amintiti unde va sunt cheile de la masina sau ce masina ati condus acum 10 ani ar trebui sa va puneti niste semne de intrebare legate de dieta dvs.
Miruna Pop
(587)