Nu stie barbatul ce stie tot patul

0

La intervale masurate, scriu despre cat de bine, frumos si lucios este sa-i povestesti actualului iubit (sot, amant, ce-o fi) cate un capitol din adorabilul tau trecut.

De mentionat ca genul substantivelor, adjectivelor si invectivelor din acest text e neutru, in sensul ca ma refer la barbati si femei in egala masura – doar ca ma istoveste ortografia de genul „amant(a), sotul (sotia), el (ea)”.

Va spun de la inceput, ca sa nu fiti tentati sa cititi in diagonala, in cautarea unui raspuns rapid, duhnind de glagorie:

depinde de foarte multe lucruri.

Daca ai un partener de viata gelos (sau, mai pe romaneste, paranoic), nu e cazul sa refaci inventarul fostelor iubiri, chiar daca te mananca limba de parca ai fi mestecat mohair. Nu de alta, dar i se va nazari ca, de cate ori nu raspunzi la telefon, te tolanesti in bratele unuia dintre esecurile trecutului tau, acum intr-o noua prezentare.
Eu n-am prea avut iubiti gelosi. Oricat m-as fi opintit, n-am reusit sa iau asta ca pe un compliment, desi nimeni nu vrea sa stea sub acelasi tavan cu un suspicios cronic. In scopul de a nu-mi mai ondula dilemele abisale, am decis sa iau partea buna a partii proaste: puteam vorbi cu ei orice, nu-i afecta.

Primul barbat din viata mea mai avusese vreo patru femei pentru care fusese primul barbat din viata lor. Era, deci, un fel de colectionar ciudat, desi se jura ca nu aduna decat timbre, cutii de chibrituri si bricege. Am fost, multa vreme, sfioasa ca un stanjenel, pana cand m-a scos din sarite cu amintirile lui despre tot felul de destepte care, crezand ca le ia de neveste, se inscriau la castingul pentru cea mai buna amanta din portofoliul lui, asta in conditiile in care tipelor nici nu le era prea clar ca inseamna sa te culci cu un barbat. Bun, deci ca sa-l fac gelos pe naratorul neobosit, i-am spus cat l-am iubit eu pe un coleg, in clasa a opta. A adormit inainte sa termin odiseea si sa afle si el cum, rapus de dragoste, colegul meu Razvan ma lasa sa copiez dupa el, la teza la matematica. In consecinta, marturisirile mele menite sa-i faca somnul ferfenita au avut efect contrar.

O prietena mi-a spus ca, neavand ce face odata, cat astepta sa se fiarba un ou, i-a spus sotului ei ca in facultate a avut un oarece flirt cu actualul lor prieten de familie – intre timp insurat cu, nu-i asa, tocilara grupei, adica prototipul de nevasta pe care te poti baza. Atat i-a trebuit junelui consort. Barbatul a luat-o razna. Din acea clipa, a poruncit sa nu-i mai vada pe amicii cu pricina ca-i trec pragul, acum si-n vecii vecilor. Apoi, si-a amintit, cu nervii maciuca, de serile cand aia doi veneau la masa, in vizita, iar madam gazda purta bluze cu decolteu cam cracanat pentru o femeie serioasa. Amica mea s-a umflat ca un curcan ofensat. Asa au mancat fripta familia cea mai draga din clanul lor, numai pentru ca ea a avut un mancarici metafizic si a simtit nevoia sa-si basculeze memoriile amoroase in cosmelia curenta.

Am lucrat in contratimp si-n contrasens, de cand ma stiu. A trancanit gura fara mine atunci cand trebuia sa-mi molfai cuvintele si sa le inghit inainte de a le slobozi. Si am tacut atunci cand unii mi-au scarmanat capul cu povesti despre fostele, frumoasele si suplele lor iubiri. A improsca aduceri-aminte de alcov si de inima facuta punga este un talent destul de rar, greu accesibil. E ca un sport scump – nu-ti vine sa investesti bani si nervi in el, fara sa ai garantia ca ajungi campion.
Simona Catrina

(3876)

About author

Simona Catrina

“Andiamo” impreuna cu Alice Nastate Buciuta, “Codul nebunelor maniere”, “Sex in (per)versiune clasica” si nenumarate articole si editoriale, reprezinta cu adevarat cv-ul Simonei Catrina. Este savuroasa, chiar daca este mahnita sau vesela; are abilitatea condeiului si un fin simt al umorului. A plecat, s-a intors, s-a suparat pe Romania, pe barbati si de multe ori si pe femei, a sperat, si-a dorit, cel mai simplu de spus ar fi ca: a trait… intens. Important este ca a revenit, ca este in continua verva si ca urmeaza sa aseze km de cuvinte, atat de firesc in pagina.

Your email address will not be published. Required fields are marked *