Cearta cere sacrificii

0

Nu ciondaneala strica un cuplu, ci momentul in care se inflameaza. Tactul e o inventie a lumii moderne, cand lumea a observat ca unuia mort de beat nu poti sa-i spui „esti mort de beat”, iar unei femei grase nu-i poti spune „esti grasa”. Trebuie sa astepti ca matrafoxatul sa metabolizeze rachiul, iar grasuta sa slabeasca, printr-un miracol al medicinei si psihologiei. Abia atunci, cand toate-acestea fi-vor implinite, poti recita un rechizitoriu retroactiv. Acum esti treaz, sa nu mai bei in viata ta, ca te pocnesc! Acum esti supla, sa nu te mai ingrasi niciodata, ca te las!

Primele scremete de vointa, cand ai nervi, chiar in asta constau: nu incepe o cearta cand n-ai cu cine te certa! Orice lava de invective se va opri din scurgerea ei fatala si se va intoarce catre tine. Niciun beat manga si nicio grasa-dovleac nu realizeaza ca ies din tipare la propriu si la figurat.
Nu te certi cu barbatul tau in clipa cand l-ai gasit cu mainile in sutienul colegei lui – care numai absolut intamplator e cu 25 de ani mai tanara si cu 35 de kile mai interesanta decat tine. Nu faci decat sa-i confirmi concurentei ca esti cu garda jos, cu decibelii jos si cu dilemele pe la mijloc. O combinatie pe cat de penibila, pe atat de dramatica.

Daca ai parte de aceasta adrenalina iscata de descoperirea adulterului live, fa o gluma, chiar daca ai stomacul ghem. Zambeste, chiar daca ti-a inghetat maxilarul. Spune ceva destept, chiar daca ai chef sa-i tragi o geanta-n cap stricatei care ti-a violat barbatul – el, desigur, nu are nicio vina, e barbat. Asta stie, asta face. Uita-te calma in directia scenei erotice, ignor-o pe ea si spune-i lui ceva de genul: „Deci vacanta noastra a ramas valabila, iubitule, cum ma tot implori de doua luni, maine plecam in Tenerife, da? Ma duc sa-mi fac bagajul.”. Cu asta, ai rezolvat doua lucruri importante – ai ramas o doamna si i-ai electrocutat nervii metresei care astepta de mult ca barbatul tau sa te lase pentru ea.

Nu doar in filme certurile trebuie sa fie destepte, ca sa nu se mute lumea pe alt canal. Daca tot pierdem vremea la televizor, hai sa invatam cate ceva de la niste scenaristi mai destepti decat noi. Ironia ustura mult mai rau decat un imperativ toparlanesc, prin care ii recomanzi sotului tau sa se intoarca-n burta soacra-tii.
Orice prost stie sa se ia la cearta, dar numai oamenii destepti se infrunta coerent si eficient. Sigur, nu neg, e mult mai simplu sa-i spargi parbrizul cu o sticla de vodca din care ai baut deja jumate. Dar e mai racoritoare o razbunare bine ticluita. Vrei sa-l torturezi? (Intrebare retorica). Nu deschide discutia pe care o asteapta. El stie ca tu ai aflat dezastrul, tu stii ca el stie ca stii ca te insala. Va astepta cu inima cat paduchele, ca un interlop ingenuncheat, cu mainile legate la ceafa si cu pistolul unui coleg de suferinta mafiota sprijinit in ceafa lui. Nu stie cand va veni moartea, o asteapta cu ochii stransi, cu un scancet lamentabil si cu groaza ca orice secunda e o eternitate infectata. Un om fericit in dragoste nu e acela care iarta frumos, ci acela care se cearta inteligent.

Simona Catrina

(3621)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *