Penelopa sau Sirenele?

0

Omul e un animal biped fara pene.

Multe specii bipede cu pene sunt monogame: porumbeii, pescarusii, randunicile, berzele, ca sa pomenesc doar unele care sunt cunoscute si nespecialistilor ca formand cupluri stabile, pe viata. Un articol din HMS Beagle vrea sa arate ca monogamia la pescarusi are legatura cu marirea succesului reproductiv. Nu ma pricep la pescarusi, dar sunt convins ca analogiile intre oameni si animale in privinta comportamentului social (fie el si cu o importanta componenta sexuala) sunt mai degraba exercitii de imaginatie decat ipoteze stiintifice solide.

Oricat ne-am stradui sa reducem la biologic comportamentul uman vom fi siliti sa admitem In cele din urma ca oamenii sunt oameni tocmai in masura in care sunt „nenaturali”, adica sunt produse semisintetice: cultura altoita pe natura.

Cred ca fidelitatea este unul dintre comportamentele codificate exclusiv cultural ale acestui biped fara pene numit Homo sapiens. Dar mai are relevanta o discutie despre fidelitate intr-o lume care nu mai crede in ea? Are. Mai ales pentru postmodernul care pretuieste Iibertatea si autenticitatea mai presus de orice. Dar tinde sa uite ca orice libertate a mea are valoare exact in masura in care celalalt isi asuma obligatia de a-mi recunoaste si proteja aceasta libertate.

Fidelitatea are doua fete: este libertatea de a alege un anumit angajament, dar este si datoria de a-I respecta neconditionat. Suntem infideli  pentru ca ne place senzatia de putere pe care o da anuntarea unei implicari nelimitate, dar nu mai e tot atat de placut sa accepti limitarile pe care un asemenea contract Ie creeaza zi dupa zi, an dupa an.

Mai e o problema: foarte multi isi spun ca un drum bun in viata inseamna, in primul rand, sa fjj fidel fata de tine insuti. Daca asta vrea sa zica sa nu fjj dus oriunde de curentul clipei, suna bine; dar daca ajunge sa insemne a-ti fi tu insuti singura masura, a vrea sa ramai mereu acelasi, independent de dorintele celuilalt, fata de care nu iti iei niciun fel de obligatii, atunci nu stiu ce sa zic. Dar am banuiala ca vei rata niste roluri  memorabile si nici nu te vei cunoaste pe tine insuti. Pentru ca nu ai prin cine sa te cunosti: omul devine om prin alti oameni. Altminteri e doar un biped jumulit de pene.

Valoarea fidelitatii?

Da masura omului aflat in relatie nu cu o omenire abstracta ci cu un alt om concret. lar cine incepe prin a nu suporta prea mult timp un asemenea om concret nu se va cunoaste niciodata.

Sa fii fidel inseamna sa inchizi ochii pentru a nu orbi de toata stralucirea lumii; inseamna sa fii surd ca Ulise la cantecul sirenelor. Dar, la urma urmei, intoarcerea la Penelopa nu a fost sfarsitul aventurii? Si nu este aventura sarea si piperul vietii? Poate ca da, dar fara destinatie ce e aventura? Doar un sir de intamplari fara noima.

Desi ne place comoditatea de a cumpara din supermarket, cred ca putini ar fi satisfacuti de o viata ca o plimbare prin supermarket.

Psihiatru Dan Ghenea

(15819)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *