Andrei Tarkovski-Natalia Bondarciuc

0

Andrei Tarkovski-Natalia Bondarciuc – „Adevarata iubire nu ramane niciodata fara raspuns”

-Bravo! Barbatul inalt, costeliv, cu mustata atent ingrijita, imbracat dupa ultima moda a lumii boeme din Occident – bereta cu bom-bom, esarfa din matase de un alb imaculat aruncata neglijent in jurul gatului, sacou de o croiala impecabila, ajustat pe talie – parea sincer impresionat de jocul actoricesc al frumoasei studente din anul terminal al facultatatii de actorie, de la VGIK din Moscova. Tanara a venit sa dea o proba pentru rolul extraterestrei Harey din filmul „Solaris”.
-Dar nu-ti pot da rolul!
-Pot sa stiu de ce? Vocea tramuranda si lacrimile au tradat starea de mare dezamagire a fetei.
-Esti prea tanara pentru Banionis (numele actorului care joaca in rolul lui Kris Kelvin) iar din aceasta cauza nu i te potrivesti ca sotie, a fost raspunsul franc al barbatului stilat.
Barbatul in varsta de 39 de ani era Andrei Tarcovski. Tanara studenta de 21 de ani era Natalia Bondarciuc, fiica renumitului regizor si actor Serghei Bondarciuc („Donul linistit”, „Razboi si Pace”, „Boris Godunav” etc.) si a nu mai putin cunoscutei actrite Inna Macarova („Omul meu drag”, „Inaltimea” etc.)

Era anul 1970. Tarcovski, fara prea mult entuziasm, incepe sa caute actori pentru filmul sau „Solaris”. El nu agreea literatura si filmele SF pe care le gasea prea „tehniciste” . Ce a vrut sa spuna Stanley Kubrick in filmul sau „2001”, se intreba Tarcovski intr-un interviu acordat revistei „Ekran” (1971). Nimic, venea imediat raspunsul lui. Doar un bluf in care suntem invitati sa vedem posibile detalii tehnice ale viitorului. „Solaris” este un film SF! Am ales sa ecranizez romanul lui Stanislaw solyarisLem „Solaris”, spunea regizorul exceptionalului „Andrei Rubleov”, deoarece am intrezarit in el o problema morala in primul rand, si doar dupa aceea o confruntare intre ratiunea umana si necunoscutul din Univers.
Natalia a plans si a suferit dupa acest prim esec al ei. Dar nimic in lume nu este intamplator.
-Fata asta este foarte potrivita pentru un rol din filmul meu „Tu si eu”, a remarcat prietena apropiata a lui Tarcovski, regizoarea Larisa Sepitiko, prezenta la probele pentru rolul „Harey” din „Solaris”.
Acesta a si fost norocul Nataliei Bondarciuc: a intrat in lumea filmului ghidata de Larisa Sepitiko, una dintre cele mai talentate regizoare ale momentului din URSS. Tarcovski insa batea pasul pe loc. Timp de peste 7 luni, dupa probele de la VGIK, actrite de renume precum Vertinskaya, Cupcenko, Demidova si inca alte cateva nume sonore din URSS si Occident au sustinut probe pentru rolul „Harey”, dar fara a fi gasite „potrivite” de catre Tarcovski.

-Cine este fata aceasta? a intrebat-o Tarcovski pe Larisa Sepitiko, atunci cand au vazut impreuna fragmente din filmul „Tu si eu”.
– Cum cine? Este cadoul pe care mi l-ai facut tu acum cateva luni: Bondarciuc!
– Da-mi-l inapoi!… va urma

Galina Turtureanu

(832)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *