Omnibusul Scurt/4 – Istorii de inima neagra

0

Ideea omnibusului a luat nastere la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) 2014, unde cele patru scurtmetraje au avut premiera nationala cu ocazia Zilelor Filmului Romanesc.

Alaturarea peliculelor in cadrul unui omnibus de lungmetraj impreuna cu lansarea acestuia pe marile ecrane din intreaga tara poate reprezenta descoperirea lor de catre un public cat mai larg, care pana acum n-ar fi avut sansa de a vedea acest gen de filme decat in cadrul anumitor evenimente sau festivaluri.
Realizate independent, fara finantare de la stat, „produse ale prieteniei” dintre echipele de filmare, cele patru scurtmetraje: O lume noua, Trece si prin perete, Kowalski si Sa mori de dragoste ranita, sunt realizate de patru regizori complet diferiti: Luiza Pârvu, Radu Jude, Andrei Crețulescu și Iulia Rugină. Acestea au un punct comun in acest intreg amalgam; toate cele patru pelicule vorbesc despre viata si moarte in diferite nuante.

O Lume Noua in regia Luizei Parvu prezinta povestea de viata a unor emigranti romani din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o intampina pe frumoasa Ana, sotia varului sau, in casa lor din Lumea Noua…
Distins cu Mentiune Speciala la Cannes 2014 – Trece si prin perete (regia si scenariul Radu Jude), o are în centrul atenției pe micuta Sofia, care nu poate sa adoarma din cauza plansetelor provenite de la vecini: este priveghiul unui tanar care s-a sinucis… istoria inspirata din Cehov ii are ca protagonisti pe Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeț, Ion Arcudeanu si Gabriel Spahiu.
angela-simileaIn regia Iuliei Rugina ne este prezentata o poveste suprarealista despre dragoste si moarte, cu Adina Stetcu, Paul Radu, Dragos Sora și Eugen Matei Lumezianu in distributie.  Sa mori de dragoste ranita este castigator al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul se bucura de prezenta extraordinara, intr-o ipostază cu totul neașteptata, a Angelei Similea.
Kowalski in regia si scenariul lui Andrei Cretulescu are un punct de plecare clasic. Trei barbati se intalnesc intr-un pub, la ceas de seara ajungandu-se la o concluzie sangeroasa.
Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagra este un proiect realizat cu participarea HBO Romania si cu sprijinul Jameson Romania.

 

 

Ana Maria Iancu

(781)

About author

Anamaria

„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela

Your email address will not be published. Required fields are marked *