Nobletea artei- Ira von Furstenberg

0

Ira von Furstenberg. Nascuta Alteta Serenisima Virginia Carolina Tereza Pancrazia Galdina von Furstenberg la 17 aprilie 1940, ca fiica a printului Tassilo zu Furstenberg si a Clarei Agnelli, mostenitoare a imperiului Fiat, viata Irei de Furstenberg este o poveste plina de aventuri.


Aceasta neobosita globe trotter s-a casatorit inainte de majorat cu un aristocrat cu care a facut copii dupa care a divortat. Apoi s-a casatorit cu un mare industrias italian, colectionar de arta moderna. Dupa ce a trait la Paris, s-a mutat la Roma unde a inceput o cariera de actrita de filme la Cinecitta si de producatoare alaturi de miticul Dino de Laurentis. In total vreo 500 de filme. Vorbeste 7 limbi si a trait in 6 capitale pana acum.

Ce o motiveaza? Exceptia. Teama cea mai mare? O viata conventionala.

Acum creaza obiecte pe care le si expune, asa cum a facut la Milano, in Museo Bagatti Valsecchi sau la Paris in Musee Jacquemart-Andre intr-o expozitie itineranta numita Objets uniques. Obiectele despre care este vorba sint obiecte liturgice si mistice, crucifuxuri sau cupe alaturind cristalul de ira-von-furstenbergroca, marmura rara, incrustate cu pietre pretioase si decorate de inflorescente luind forma unor ingeri tutelary, coroane de spini, obiecte placate cu aur sau argint, de larga inspiratie, pornind de la Nilul Egiptulyui antic si de la intinderile sahariene ale Magrebului, pina la reliefurile joase venetiene de influenta bizantina. Obiectele unice pornesc de la elemente vechi aduse din calatorii sau gasite la anticari. Creatiile artistei prind viata in imaginatia ei, stirnita de aceste lucruri gasite in lumea larga. Materialele sale predilecte sint mai ales cuartul, cristalul de roca, porfirul, malahitul, jadul, coralul, aurul, argintul si bronzul aurit. Arta ei se defineste ca fiind frumoasa, rafinata si exceptionala.
Mari colectionari au cumparat lucrarile artistei. Daca va permiteti puteti face la fel.

Laura Guţanu

(674)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *