Cum funcţionează o minte care este afectată de depresie?

0

Depresia este o problemă de sănătate care ne influenţează acţiunile proprii, cum ne simţim şi   ce şi cum gândim despre noi şi lumea din jurul nostru. Depresia ne influenţează alegerile  şi deciziile pentru că ele sunt legate de gândurile negative despre noi.  Atunci când alegerile şi acţiunile noastre sunt determinate de depresie, consecinţa este starea noastră de tristeţe, neajutorare şi de lipsa speranţei.

Depresia are legătură cu modul în care copilul sau adultul a învăţat să gândească şi cu modul în care îi este structurat mediul. Vă prezentăm în următoarele pagini modul în care funcţionează o minte afectată de depresie şi cum putem face o schimbare care să îi aducă copilului şi părintelui starea de confort.

Să ne imaginăm o situaţie de viaţă pentru a putea descrie mai uşor depresia. Maria este mama a două fetiţe, şcolare. Recent şi-a pierdut locul de muncă ceea ce implică dificultăţi financiare pentru familie. Reacţia Mariei a fost una de tristeţe şi neajutorare, “ Nimic nu merge bine în viaţa mea, acum că nu avem bani nu ne vom descurca. Nu sunt o mamă bună pentru copiii mei! Am eşuat în toate! “ Ce face mintea Mariei? Produce gânduri care sunt confundate cu realitatea. Face inferenţe sau interpretări asupra valorii personale în funcţie de evenimentele din viaţa ei. Depresia este o problemă de sănătate care ne afectează modul în care gândim despre noi, în funcţie de cum percepem realitatea. Gândurile pe care le produce mintea când este deprimată NU sunt o măsură reală, a cine suntem şi ce se va întâmpla cu noi în viitor.

Ce opinii sau convingeri au cel mai frecvent oamenii despre depresie?

Sunt un om „slab” și “fără voință” și de aceea nu pot să scap de depresie

Una din principalele bariere în tratamentul depresiei sunt propriile noastre convingeri despre depresie. Depresia este o problemă de sănătate care îmi modifică modul în care gândesc despre mine, despre lume și despre viață în general. Depresia NU este o alegere sau un act de voință. Așa cum vom vedea în urmatoarele randuri, depresia este o tulburare dificilă care necesită un tratament susținut și constant pentru o perioadă lungă de timp. Depresia NU trece de la sine. Este nevoie de spijin și schimbări în viața personală pentru a reduce și elimina depresia din viața d-voastră.

Părinții mei sunt singurii vinovați pentru faptul că am depresie

Există convingerea laică, că depresia este deteminată exclusiv de modul în care părinții tăi te-au crescut și educat. Cercetările arată însă că între 1/3 și 2/3 dintre cazele depresiei sunt genetice. Depresia este relaționată cu chimia creierului. Diferențele dintre nivelul de serotonină, norepinefrină și alte substanțe determină o vulnerabilitate biologică pentru depresie. Evenimentele din viața ta pot crește riscul de depresie. De exemplu, critica, blamarea sau neglijarea din partea părinților cresc vulnerabilitatea pentru depresie.

Depresia se “învață” din interacțiunile de zi cu zi dintre părinți și copii

Mulți dintre copiii parintilor diagnosticați cu depresie suferă la rândul lor de depresie. Părinții care exprimă rar sau cu mare dificultate afecțiunea față de copii, care nu sunt atenți la emoțiile copiilor lor, care sunt excesiv de critici (nimic nu este suficient de bine din ce face copilul după standardele lor) cresc riscul apariției depresiei la copilul lor, în prezent sau când acesta va fi adult. Mesajele ambivalente de tipul “ te iubesc, dar acum sunt obosit/ă ocupat/ă“ reprezintă un factor de risc major pentru depresia copilului. Copilul cere atenție excesivă atunci când atenția este inexistentă, sau insuficientă sau când este primită într-un moment nepotrivit. Dacă divorțul sau separarea părinților se asociază cu pierderea afecțiunii, atenției și a comportamentelor de grijă, crește riscul de depresie al copilului, viitorul adult.

Psiholog clinician Domnica Petrovai

(9427)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *