Perimenopauza

15 views
0

Perimenopauza reprezinta perioada premergatoare menopauzei, cu care toate femeile se vor confrunta mai devreme sau mai tarziu. Simptomele sale sunt cunoscute ca facand parte din perioada de tranzitie dintre ante-perimenopauza si menopauza propriu-zisa. Acestea apar in jurul varstei de 40 de ani, ducand la instalarea definitiva a celei din urma, la aproximativ 50 de ani.

O data cu inaintarea in varsta trebuie sa va cunoasteti foarte bine organismul pentru a observa eventualele modificari la nivelul corpului dumneavoastra. Cunoscuta ca fiind un revers al pubertatii, menopauza este caracterizata de fluctuatii hormonale, ducand la instabilitatea acestora.
Premenopauza nu reprezinta o patologie, aceasta nu trebuie privita intr-o maniera tematoare, ci poate fi numita, mai degraba, o perioada utila in acomodarea la nivel psihologic al unei femei cu perioada de infertilitate.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
– Cicluri menstruale neregulate impreuna cu sangerari abundente ( in cazul prezentei cheagurilor de sange este recomandata o vizitia la medicul ginecolog)
– Greata
– Scaparea de sub control a greutatii (surplusul de kilograme fiind extrem de frecvent)
– Insomnii
– Depresii
– Oboseala
– Bufeuri (aparitia bufeurilor se va accentua o data cu inaintarea in varsta, in conditiile in care sunt prezente inca din perimenopauza)

In aceasta perioada ficatul are de suferit nereusind sa faca fata toxinelor acumulate. Rolul sau este de a oferi energie vitala organismului, de a imbunatati metabolismul si de a echilibra nivelul hormonilor. In perioada de premenopauza femeile pierd o mare cantitate din substantele menite sa hraneasca ficatul, astfel ca atentia acordata acestuia ar trebui sa creasca intr-o maniera considerabila: alimentatia va fi limitata la 1200-1400cal/zi, spre deosebire de perioada fertila in care organismul era obisnuit cu 1600cal/zi; este nevoie ca proteinele sa nu fie amestecate cu maxicarbohidratii, prin urmare cartofii nu se vor consuma cu oua, iar carnea cu orez sau paste.

Water-pictureAtentia se va focusa strict pe repartizarea alimentelor in functie de grupa din care provin. Pentru regenerarea ficatului se recomanda produsele marine; exista o larga varietate din care puteti alege in functie de preferinte, iar pestele gras contine acizi grasi, omega-3 avand rol protector la nivel cardiovascular, prin urmare inlocuirea grasimii animale cu carnea de peste este recomandata pe intreg parcursul vietii dumneavoastra, nu doar in aceasta perioada.
Pentru a va linisti din punct de vedere atitudinal trebuie sa fiti in armonie cu organismul dumneavoastra. Oferiti-i ceea ce ii lipseste: consumati apa plata si feriti-va de bauturile carbogazoase ce contin fosfati, impiedicand astfel fixarea calciului in organism. Renuntati la consumul excesiv de alcool, atunci cand simtiti nevoia consumati vin in cantitate moderata, acesta previne ateroscleroza prin continutul sau de polifenoli, iar la nivel cerebral va poate induce o usoara stare de euforie. Consumati legume si fructe si priviti cu atentie nivelul de grasime de pe pachetul de unt sau sticla de lapte ce urmeaza sa le achizitionati, alegand produsele cu 12% grasime in defavoarea celor cu 35%.
Daca o data cu inaintarea in varsta metabolismul incepe sa lucreze mai greu, pe langa usurarea muncii acestuia prin schimbarea alimentatiei, este indicat sa actionam concomitent in arderea caloriilor, astfel ca un set complet de exercitii fizice regulate sunt chiar recomandate aducand mai multe beneficii decat nemultumiri.
Urmati cateva dintre aceste sfaturi aducand imbunatatiri la o anumita perioada de timp, iar astfel o data ajunsa la menopauza, lucrurile nu vor mai parea atat de infricosatoare, iar organismul dumneavoastra nu va suferi modificari majore.

Ana Maria Iancu

(1568)

About author

Anamaria

„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela

Your email address will not be published. Required fields are marked *