Proteinele si rolul lor

62 views
0

Proteinele si carbohidratii sunt substante organice vitale pentru organismul uman.  Fiecare se gaseste in diferite mancaruri, avand o importanta deosebita pentru sanatate.

 Proteinele au în principal un rol structural, mai exact reprezinta bazele constructiei celulelor, tesuturilor si organelor. Proteinele sunt folosite in sinteza anticorpilor si a enzimelor, acestea intra in alcatuirea unor hormoni sintetizaţi. Proteinele si carbohidratii sunt responsabili de o serie de reactii chimice care se petrec in corpul dumneavoastra, precum si de stabilizarea unei cantitati potrivite de zahar in organism.

proteine-vegetaleMulte persoane considera ca in cazul unei diete ar trebui eliminate aceste substante, insa o data reduse, corpul omenesc nu va face altceva decat sa « slabeasca » pierzandu-si cantitatea de apa necesara organismului. Astfel ca, o dieta echilibrata cu proteine  poate aduce rezultate excelente in timp fara ca excesul sau lipsa proteinelor si a carbohidratiilor sa dauneze intr-o oarecare masura individului. Cea mai potrivita metoda pentru a ne tine organismul sub control este ca aceste substante sa fie consumate in mod echilibrat. “Est modus in rebus!”

Prin urmare, o dieta in echilibru inseamna: 30% din calorii – sa fie de origine vegetala si animala carbohidrati (50% din calorii – asta insemnand 5-7 portii de legume, fructe si cereale integrale). Multe dintre alimente isi pot schimba din proprietati in functie de combinatiile la care sunt supuse. Spre exemplu branza contine atat proteine cat si grasimi. Adaugata intr-un sandwich cu paine, nu va face altceva decat sa va afecteze,  in schimb, servita cu fructe va deveni indicata in cazul consumului de proteine.

Iata o lista cu cateva alimente ce contin fibre si va vor fi de mare ajutor in lupta cu kilogramele, mentinandu-va o continua stare de saturatie :

Sparanghel Morcovi Sfecla de zahar Rosii
Sos de rosii Salata verde Ceapa Usturoi
Varza Broccoli Vanata Ridichii

 proteinele-de-soiaDe fiecare data cand mancati incercati sa combinati : o singura portie de carbohidrati, una singura de proteine si una singura de acizi grasi. Astfel va veti echilibra dieta, si va veti obisnui organismul sa consume in mod egal cele trei substante. Consumati de cel mult 5 ori pe zi aceasta combinatie si nu va veti sacrifica organismul, supunandu-l la o serie de socuri venite de la infometare.

Faptul ca veti manca atat de des va va tine corpul intr-o permanenta stare de alerta, obligandu-l intr-o oarecare masura sa nu devina sedentar.  Prin combinatia celor trei substante, organismul va deveni mai sanatos si va lucra mult mai eficient.

Surse de proteine care ne imbunatatesc starea :

Cantitate aliment (g) Cantitate proteine (g)
1 pahar iaurt 10
85g carne vita 26
220g carne curcan 24
85g somon 23
170g ton 40

Surse de carbohidrati recomandate

Cantitate aliment Cantitate carbohidrati (g)
60g paste faina integrala 198 calorii
300g mazare gatita 67 calorii
300g fasole fiarta 109 calorii

Surse de acizi grasi recomandate:

Acizi grasi recomandati Cantitate
Ou Unul intreg
Ciocolata Un bucata mica
Uleiuri vegetale O lingura
Unt O lingura
Maioneza O lingura
Avocado Un sfert
Masline 10 marime medie

Bazati-va regimul de alimentatie pe o dieta echilibrata pentru a putea da randament in fata situatiilor cotidiene si a evita o serie de complicatii de la simple stari de indispozitie, pana la boli cardiovasculare.

Ana Maria Iancu

(927)

About author

Anamaria

„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela

Your email address will not be published. Required fields are marked *