Povesti reciclate: Porci, printese si supereroi

0

Toti barbatii sunt niste porci.

Cea care spune asta e o printesa. Si tot ea spune ca trebuie sa existe pe lumea asta un print pentru ea.
In povestea pe care o reciclam astazi exista o printesa, mai multi barbati si un singur porc. Porcul castiga competitia pentru mana fetei de imparat. E drept ca imparatul isi daduse cuvantul ca daca vreunul dintre ei va indeplini dorinta fetei (extravaganta, desigur!), a lui sa fie fata. Ca daca ar fi fost dupa printesa, probabil ca ar fi zis „OK, ai facut un pod de aur… Nici macar nu mi se mai pare ceva atat de deosebit, acum ca vad ca orice porc il poate face!”.

Porcul se dovedeste a fi jumatate-porc-de-zi-jumatate-print-de noapte. „Cool!” zice printesa noastra in primele o mie si una de nopti. Dar vine o vreme cand prietenele (care n-au acces la noaptea ta) iti zic „Fata, cat il mai suporti pe porcul asta alt tau?” Cum sa le explici ca „stiti, pentru mine e un fel de print”?

Sfatul mamei pica la fix: arde-i pielea de porc si dupa aceea vei putea iesi in lume cu el.

Ca bine zici, mama! iaca, mie nu mi-a venit in cap una ca asta” zice fata. De fapt, se gandise de multe ori la asta, dar ii rasuna in cap sfatul tatalui sau, care, stiind sa cantareasca inginereste abilitatile necesare pentru a construi un pod de aur (dupa planurile fiicei sale!), ii zisese:
„- Draga tatei! Sa nu cumva sa te impinga pacatul sa-i faci vrun neajuns, ca sa nu patesti cumva vreo nenorocire! Caci, dupa cum vad eu, omul acesta, sau ce-a fi el, are mare putere. Si trebuie sa fie ceva neinteles de mintea noastra, de vreme ce au facut lucruri peste puterea omeneasca!

Mama sugereaza manipularea, seducerea, iar tatal pastrarea distantei.

Ambii intervin impiedicand efortul lent de apropiere, propunand in schimb scheme defensive de revenire rapida la teritoriul familiar al raporturilor sociale conventionale.
Ce face printesa cand arde pielea de porc? Isi obliga partenerul sa ramana zi si noapte doar in lumea ei. Nu incearca sa inteleaga rostul acelei piei de porc, nu incearca sa vada lumea din papucii celuilalt. E de remarcat ca vocea mamei este cea care ii sugereaza idea.

Cu alte cuvinte a urma un scenariu care nu este construit impreuna cu partenerul inseamna a ma lasa doar in voia fantasmelor induse de modelele parentale.
E semnificativ faptul ca si sfatul tatalui, desi da o norma de comportare diametral opusa, merge tot in directia evitarii interactiunii intime cu partenerul.
Mai avea printesa si o solutie pe care o luase din cartile cu supereroi, pitite undeva intr-un sertar dosnic de porcul fermecat: ii cumpara de la mall costume de Superman, care se pot imbraca pe deasupra hainelor. Asa ca poate ca nu va fi nevoie sa-i arda pielea de porc (brr! – neplacuta operatie!).
Ceea ce nu a apucat sa afle rasfoind la repezeala benzile desenate e ca Superman avea o serioasa problema de intimitate.

psihiatru Dan Ghenea

(2758)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *