Traditii si obiceiuri de Craciun din jurul lumii

0

Mai tineti minte cand tinerii veneau la casele oamenilor in port popular si li se dadeau covrigi calzi si nuci? Traditia mai cerea ca cei mici sa umble in prima zi a Sfintei sarbatori cu Steaua si sa faca urari, sa colinde sau sa spuna legende.

Astazi nu prea se mai pastreaza astfel de traditii decat la sat; tinerii urbani, insa si aceia foarte putini, considera aceste evenimente mai mult ca pe un venit extra din timpul anului. Obiceiuri de acest gen, insa pe cale de disparitie, intalnim si astazi in toate colturile lumii.

matrioshkaIn Islanda traditia cere 13 Mosi Craciun, prin urmare 13 zile de sarbatoare, pana pe 6 ianuarie. Legenda spune ca in fiecare zi coboara cate un Mos Craciun din munti pentru a aduce cadouri micutilor in functie de cat de cuminti au fost. Iar obiceiul nuielei este inlocuit aici cu un…cartof!

Brr..in Finlanda nu se sarbatoreste cu mancaruri de porc, insa curcanul sta la loc de cinste. Langa acesta se adauga o garnitura de orez cu o singura migdala. Traditia spune ca norocosul sau norocoasa care va manca migdala se va casatori anul urmator.

Coboram si aflam ca in Polonia nu se folosesc mereu globuri pentru impodobirea bradului, ci mai degraba magi, stelute, pasari si papusi traditionale. Si Rusia il sarbatoreste pe ‘Babușka’ prin primirea de papui clasice si mult cunoscute chiar si de noi..’Matrioșka’.

America are ca simbol al Craciunului traditionalul ciorap. Care se va umple cu dulciuri in functie de cumintenia fiecaruia dintre membri familiei.

Cubanezii sunt mai apropiati noua in ceea ce priveste mancarurile traditionale. Mai precis, porcul si fasolea se afla negresit pe masa festiva.

christmas-in-mexicoIn Mexic Mos Craciun este absent. cadourile sunt aduse de magi, sau chiar de Iisus insusi.

In Japonia, Craciunul nu este nici pe departe o sarbatoare crestina. Insa japonezii au avut grija sa adopte obiceiuri bune din intreaga lume, astfel ca acestia se felicita si isi fac cadouri in aceasta perioada a anului. De asemenea, pentru femeile japoneze este foarte important sa primeasca atentii cat mai extravagante de la partener si ca orice femeie asiatica, aceasta se va lauda la prietene cu darurile primite pe intreg parcursul anului ce vine.

(52)

About author

Anamaria

„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela

Your email address will not be published. Required fields are marked *