- Abdomenul este definit de ceea ce mănânci – abdomenul împreună cu alți muschi cum ar fi gamba, antebrațul, au un procent mai mare de fibre musculare de rezistență decât de forță, ceea ce înseamnă că au un coeficient mult mai mic de hipertrofie (creștere). În cel mai bun caz reușești să crești rezistența la efort a acestor mușchi. În schimb concentrează-ți eforturile asupra mișcărilor de bază ca genuflexiunile, îndreptările și tracțiunile, îți garantez că abdominalul tău va primi o porție dublă de stimulare. În al doilea rând grăsimea ce acoperă pătrățelele mult râvnite nu poate fi lucrată, ea este un țesut de depozitare și poate fi eliminată doar printr-un regim alimentar corespunzător.
- Masa musculară nu crește peste noapte – nu te aștepta să dezvolți un pectoral demn de statuile grecești în 2, 3 antrenamente. Încearcă să te gândești la oamenii preistorici…ei nu își antrenau bicepsul sau tricepsul, nu aveau o zi de piept și una de spate, în schimb vânau, ridicau, împingeau și alergau. Practic își supuneau zilnic corpul la diferite încercări. Creșterea musculară nu este altceva decât un proces de adaptare, de acomodare cu stimulii din viața de zi cu zi…dacă îți petreci ziua stând pe canapea, nu te aștepta sa arăți ca un sportiv de performanță.
- 3 nu este numărul magic – la fel cum nici 10 nu este… Încearcă să îți lărgești orizontul dincolo de 3 serii a câte 10 repetări. Vei descoperi că sunt anumite exerciții care se pretează la un volum mai ridicat. Combină forța cu volumul, lucrează cu 5 repetări pe serie, apoi cu 20 de repetări la următorul exercițiu. Nu există un număr magic!
- Nu te înfometa! – greva foamei nu a dat niciodată rezultate. Gândește-te la corpul tău ca la un mecanism complex care printre altele consumă energie pentru a digera alimentele pe care tu le mănânci. Permite-ți o masă la fiecare 3-4 ore pentru a te putea transforma într-un furnal de ars calorii, lasă-ți corpul să muncească fără ca tu să depui vreun efort fizic. Consumând o singură masă pe zi, sau chiar nici una, intri treptat într-o stare de „shut down” în care corpul tău încearcă să își mențină pentru cât mai mult timp rezervele de grăsime și elimină din principalii consumatori – masa musculară și funcțiile vitale ale corpului (aici apar migrenele).
- Lasă-ți telefonul în vestiar – telefonul, la fel ca și colegul de la muncă sau fata sexy de la bandă reprezintă doar obstacole în timpul antrenamentului tău…concentrează-te pe seria de genuflexiuni și cu siguranță vei fi remarcat de acea domnișoara la ieșirea din sală.
- Dimineața pe răcoare… – nu există o regulă general valabilă, dar din propria experiență îți pot recomanda să faci antrenamentele în prima parte a zilei. Vei observa ca esți mult mai energic, iar această stare va fi amplificată și mai mult de exercițiile fizice. În plus, dacă te antrenezi seara vei avea nevoie de minm 4 ore în care mușchii lucrați să se detensioneze înainte de a putea adormi.
- Forma mai presus de greutate – imaginează-ți un pahar gol. Acesta este forma de execuție a anumitor exerciții, iar apa pe care o torni în el reprezintă greutatea folosită. Dacă umpli prea mult paharul, atunci lichidul va da pe afară, la fel cum încărcarea halterei în mod excesiv nu iți va permite să păstrezi o formă de execuție perfectă.
- Frecvența antrenamentelor – la fel cum vorbeam la punctul 2, antrenamentul este doar un stimul, cu cât stimulii sunt mai frecvenți cu atât corpul tinde să se adapteze mai repede la ei. Nu exagera cu 2 antrenamente pe zi deoarece vei întâmpina un fenomen denumit sugestiv supra-antrenament.
- Nu fugi de cardio – mai bine aleargă pentru un sistem cardiovascular sănătos – chiar dacă îți concentrezi eforturile asupra dezvoltării masei musculare, nu trebuie să neglijezi latura aerobică. Gândește-te că vei putea efectua un număr mai mare de repetări cu aceeași greutate oxigenându-ți mușchii mai eficient.
- Unde-s mulți puterea crește! – dacă ai posibilitatea încearca să îți găsești un partener de antrenament cu aceleași obiective, condiție fizică, vârstă ca și tine. Studiile au demonstrat că suportul și motivarea unei competiții sunt de aur în atingerea scopurilor în sala de fitness. De altfel nu este greu de crezut ținând cont că omul este o ființă socială.
Înarmat cu aceste cunoștințe, pășește din nou în sală și evită greșelile făcute de alții, în scurt timp vei ajunge un ”guru” al fitnessului la care toți vor apela pentru sfaturi. Știu că asta îți va crește încrederea în tine! Succes!
Șerban Blebea
Personal Trainer WorldClass & 168SportStation
(1733)